Monsoon Palace och sightseeing runt Udaipur

Vi beger oss ut på landsbygden för att spana efter tempel och tigrar.

Som jag sagt tidigare är Rajasthan formligen knökfullt med palats och tempel. Denna dag ägnade vi därför åt några tempel som ligger en bit utanför Udaipur. När vi ändå var i farten klämde vi in ett djurreservat också.

Vi fick hjälp av hotellet att boka en chaufför, vilket är det klart enklaste sättet att ta sig runt på. Det går säkert att hyra bil, men jag skulle aldrig drömma om att köra själv i det trafikkaos som råder och det är säkert dyrare också. För en dags hyra av bil med chaufför betalade vi oprutat ca 500 kr och det hade säkert kunnat gå att få ner priset något, men det kändes liksom helt ok med denna summa.

Vi började med att åka till Eklingji Temple som ligger i en mindre by, Kailashpuri, drygt två mil från Udaipur. Det råder fotoförbud i templet så vi har tyvärr inga bilder därifrån. Templet är tillägnat Shiva och byggt på 700-talet, men demolerat och återuppbyggt ett antal gånger genom århundradena.

Man skulle kunna tro att templen är plats för kontemplation och eftertanke men inte i Indien. I templen råder det ofta full action. Här sjunger och mässar man med full kraft, gärna ackompanjerat av trummor och klockor. En rätt spännande och annorlunda upplevelse för oss som är vana vid att röra sig tysta som möss när man besöker någon form av helgedom.

En iakttagelse vi gjorde är att religionen verkar ha en mycket stor betydelse för vanligt folk i Indien. Flera vi pratade med berättade till exempel att de brukade passera templet på väg till jobbet på morgonen för att be för en bra dag. Som icke troende boendes i ett extremt sekulariserat land är det nästan lite svårt att föreställa sig. Hur ofta ser du en kille i 20-årsåldern ta en sväng om kyrkan innan jobbet i Sverige? Vi får väl helt enkelt konstatera att vi alla är olika, och tur är väl det.

Färden tog oss vidare till den lilla byn Nagda där man hittar Sahastrabahu tempel. Det råder tydligen en viss språkförbistring över templets namn, det kallas även Sas-Bahu eller Sahastra Bahu men så blev det väl när namnet skulle översättas till engelska. Nagda var en gång i tiden en viktig stad i området och man tror att det till och med kan ha varit en tidigare huvudstad i Mewar, därav dessa magnifika ruiner som härstammar från omkring 900-talet. Templet ligger vackert beläget med utsikt över en sjö och är inte särskilt turisttätt så det är en rätt trevligt stopp under utflykten.

Runt om i Rajasthan finns platser där man arbetar med att restaurera och återskapa templens forna glans. Ett exempel är Nagahyuda Jain Mandir som också ligger i Nagda. Templet är byggt helt i vit marmor och överallt låg stora marmorblock som skulle slipas för att passa in i det gamla templet. Vilket hantverk!

Det som skulle bli dagsturens höjdpunkt var Monsoon Palace som man kan se ända nere från stan ståtandes med sin vita prakt. Nu var vi väldigt glada att vi hade vår chaufför. Han manövrerade bilen uppför branten med bravur och hanterade de mötande bilarna med ett glatt tutande. Vi satt i baksätet med andan i halsen och fingrarna om näsan för att tryckutjämna allt eftersom vi kom högre upp. När chauffören sedan förklarade att han måste stänga av ac:n för att bilen skulle skulle orka upp kunde vi inte mer än hålla tummarna för att allt skulle gå bra.

Palatset byggdes 1889 som ett sommarresidens för kungafamiljen och skulle egentligen vara mycket större, men maharadjan som byggde palatset dog oväntat i ung ålder och det blev därför inte så stort som först tänkt. Vi hade ju spanat på detta vita palats som lystes upp så vackert i kvällsmörkret och kanske var vi efter ett par veckor i Indien lite palatströtta, men just detta palats gjorde sig faktiskt bäst på håll. Dock var utsikten över Udaipur fantastisk och i träden lekte ett gäng sjukt söta apungar så turen var inte på något sätt förspilld.

Som avslutning på en dag full med stenkummel och historiska platser valde vi att besöka Sajjangarh Biological Park. Detta är inte en djurpark i traditionell mening utan mer som ett reservat där man får se djuren i en mer naturlig miljö och på deras villkor. Detta innebär ju också att man kanske inte ser alla djur, men hellre det än att se ett stackars djur inträngd i en liten bur. På den nedersta bilden ser ni till exempel den avvisande ryggen av en tiger, men bara om du tittar riktigt noga. 🙂

Parken ligger precis i anslutning till Monsoon Palace så dessa två sevärdheter passar ypperligt att ta tillsammans.

Vår utflyktsdag närmade sig nu sitt slut och vi åkte tillbaka mot stan och vårt fantastiska hotell som du förresten kan läsa mer om här. Håll utkik efter fler inlägg om våra upplevelser i Udaipur.

VĂĄr upplevelse
7.5/10
sv_SESwedish