Mannaminne, höga kustens mest unika upplevelse

Ett fullskaligt allkonstverk i den lilla byn Nordingrå.

Efter vårt trevliga besök på Ulvön så fortsatte vi söderut längs med Höga kusten. Ni kan läsa mer om skärgården och Örnsköldsvik i vårt föregående inlägg.

Det är svårt att beskriva denna plats men det enklaste är nog att börja med den beskrivning de har på sin hemsida.

“Syftet med Mannaminne är att visa hur “allt” hänger samman. Kulturen beror på historien, tekniken och influenser från när och fjärran. Människan drivs av nyfikenhet, rastlös och förmögen att känna för sin nästa genom det korta livet.” – Anders Åberg

Allt började 1980 när Barbro och Anders Åberg startade ett café för konst, kultur och musik och har sen dess växt till ett museum med över 50 hus som innehåller allt mellan himmel och jord. Ni kan se en karta över området här till vänster.

För en strukturerad människa så är det nästan lite överväldigande att komma hit. De mer ordnade husen trängs med andra som är mer eller mindre bara är en lagringsplats för saker som blivit över. Mellan husen finner man en myriad av ting som en mammut, telefonkiosker, spårvagnar, flygplan, båtar och inte minst mängder med konstverk av varierande karaktär.

Jag kände inte till Anders Åberg innan jag besökte Mannaminne första gången men hans konst är vad jag förstår vanligt förekommande i stadshus och andra offentliga miljöer. Här är några exempel.

Många olika konstnärer finns representerade men det inte alltid är helt lätt att förstå innebörden i vissa av verken. Det är ändå väldigt intressant att bara spatsera runt lite planlöst då man hittar något oväntat bakom varje hörn. I inläggets början ser ni ett bra exempel på det här.

Fast det finns ändå en hel del som har en betydligt mer begriplig tanke. Olika former av historiska hus som flyttats hit från olika delar av världen eller som rekonstruerats från fantasin. Man kan även bo på museet, då de hyr ut både rum och stugor.

På området finns mängder med utställningar med allt från dragspel, byråkrati och jordbruksredskap till den stora utvandringen under 1800-talet.

Det är en stor variation i graden av allvar då innehållet spänner över allt från norska väderstationer till förtryck av minoriteter.

Planen var att avsluta besöket med en fika på värdshuset men det var lång kö så vi gick vidare. Det fanns ett microrosteri på området som tyvärr hade stängt, Höga Kusten Kaffe Rosteri, men när vi gick förbi andra gången så hade de lyckligtvis hunnit öppna. Vad gör väl en särskrivning när man får förmånen att uppleva en genuin passion för kaffe och rostning. Passionen märktes inte minst på de tålmodiga och detaljerade svaren vi fick på alla våra frågor. Rosteriet hade tre sorters nybryggt kaffe och gratis påtår så det var bara att prova på. Alla tre varianterna hade en unik karaktär och rostning som påminde lite om den etiopiska kaffeceremoni som vi var på för ett par år sen. Läs mer om ceremonin här. Det var svårt att välja en favorit då de alla var speciella på sitt eget vis. Har du inte vägarna förbi Nordingrå så har de även en liten butik på Kungsholmen.

(edited) Några veckor efter vi var där på besök så hörde vi att en bekant varit på rosteriet och lustig nog så hade de nämt oss. Vet inte om det var alla våra frågor eller att de har ett makalöst minne… 🙂

Oavsett vad man tycker om konst och museum så kan vi varmt rekommendera ett besök. Det kanske inte har samma förändringstakt som förr när Anders Ågren var i livet men det är ändå en helt unik upplevelse. Nu bär det av mot ett imponerande byggnadsverk i närheten av Björkudden.

Vår upplevelse
7/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish