Skärgårdsliv i Öregrund och Östhammar

Varför stressa runt i Stockholms skärgård när man kan välja mysiga Roslagen.

När man pratar om Östersjöns skärgård så tänker man nog oftast på Stockholms skärgård, men tar man sig bara en liten bit uppåt mot Roslagen så finns den lilla pärlan Öregrund. Efter några dagar längs med Höga kusten tog vi en avstickare till Öregrund och Östhammar innan det var dags att vända hemåt.

Vi hade egentligen tänkt att tälta vid kusten men det svenska sommarvädret visade sig vara synnerligen opålitligt så vi bokade i sista stund ett rum på Pensionat Ankargården. Ankargården ligger mitt inne i Öregrund och är en lummig oas bara ett par minuters promenad från hamnområdet. Med fina rum och god frukost passade detta oss utmärkt.

Öregrund är verkligen en charmig liten trästad med smala gator och mycket snickarglädje. Staden är pytteliten så det finns inte något stort utbud av aktiviteter utan till Öregrund åker du för att ta det lugnt. Det finns några inredningsbutiker och klädbutiker att titta i, sedan finns det ett gäng restauranger, de flesta med utsikt över vattnet. Är du sugen på utflykt kan du gå ner till hamnen och hoppa på båten ut till Gräsö, där finns ett naturreservat där du kan vandra, cykla eller bada. Vi var här så kort tid att vi tyvärr inte hann med någon båttur, det får sparas till en annan dag. Vi ägnade istället kvällen åt att strosa runt i den pittoreska staden med stopp för en drink på en av de många uteserveringarna.

När det var dags för middag tog vi oss ner till Söderströms veranda som har en fin utsikt över vattnet. Vi valde en avsmakningsmeny som vi trodde skulle vara en enkel grillbricka. Vi kunde nog knappast ha mer fel för först kom det ett helt gäng tapas till vår bord. Det var olika sallader och röror som egentligen var en hel måltid i sig så vi sa till att det måste ha blivit något fel, vi hade ju beställt en grillmeny. Då kom även den stora plankan full med olika sorters kött, såser och sallader. Jisses! Vi åt så vi storknade och allt var riktigt gott. Servitören trodde nog att vi var galna när vi rundade av det hela med varsin Tiramisu. Han hade nog aldrig träffat några som Rendahls tidigare och såg mäkta imponerad ut över vår förmåga att stoppa undan mat. 🙂

Turen går vidare mot Östhammar

I Öregrund fick vi nys om att det skulle finnas ett fantastiskt glasscafé i Östhammar. Detta fick vi ju inte missa så vi styrde kosan mot den andra lilla kuststaden i Roslagen. Östhammar får nog tyvärr ses som den lite mer bortglömda sommarstaden i skuggan av det mer populära Öregrund. Vi tog en promenad över det lilla torget och gick ner till vattnet där vi hittade det gamla societetshuset Källör. Under 1800-talet var Östhammar en populär bad- och semesterort och under 1870-talet uppfördes det vackra huset som idag är ett av de största bevarade societetshusen längs Östersjökusten. Tyvärr var byggnaden i ett rätt dåligt skick men ideella krafter arbetar för att ta hand om huset och du kan stötta husets bevarande genom att till exempel köpa ett fönster i huset eller en prisma i kristallkronan.

Klockan slog elva, äntligen öppnade Schrams Gelato och vi fick komma in i den fina butiken. Förutom glass fanns här bland annat godis och sötsaker samt lite inredning. Vi var ju dock här för glassen. Schrams Gelato drivs av ett par, Linda och Mattias, som efter några år i Stockholm flyttade hem till Östhammar för att sadla om helt och börja sälja glass. Mattias har till och med studerat glasstillverkning i Bologna. Studierna gick uppenbarligen bra, för vilken god glass vi åt! Har du vägarna förbi Östhammar så är detta verkligen värt ett stopp, det är så roligt när man av en slump ramlar på ställen som Schrams när man är ute på tur.

Nöjda med skärgårdsliv för denna gång begav vi oss nu vidare mot Gimo herrgård där vi hade bokat en härlig helg som avslutning på vår road trip. Den turen kan du läsa mer om här.

Vår upplevelse
7/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish