Matmilen, sex restauranger under en eftermiddag

Borde inte alla avsmakningsmenyer varvas med lite promenad?

Vi har varit på ett antal liknande events men det här var första gången med Matmilen. Det kanske inte var optimala förutsättningar då vädergudarna bestämt sig att ge oss nästan tjugo grader kallt men vi kände ändå att vi ville ge det en chans då vi verkligen gillar konceptet med mat och promenad.

Ni kan även läsa våra gamla inlägg om Moveat och Wine&Walk som har liknande upplägg.

Det första vi tänkte på var skillnaden i administration. Den här arrangören ansvarade främst för att göra reklam och sälja biljetter men överlät det praktiska till restaurangerna. Det innebar i praktiken att det varierade en hel del från ställe till ställe, vissa hade kaos medan andra styrt upp det alldeles utmärkt. Jag kan dock tänka mig att det nästan är ett krav med tanke på att de arrangerar en stor mängd events över hela landet och det skulle krävas en helt enorm organisation för att styra upp det i detalj på varje ställe.

Det samma gäller maten, vissa hade hög ambitionsnivå medan andra satsade på det som var enkelt att laga till 250 personer. Det var något oklart om det senare berodde på valet av restauranger eller om det snarare handlade om arrangörens upplägg. Med tanke på att det här är ett ypperligt reklamtillfälle för restaurangerna så är det ändå märkligt att inte alla tar tillfället i akt.

Vi började på Bakgården vilket var en överraskande positiv upplevelse. De bjöd på en surdegspizza med hemgjord hasselnötskräm, blåbär, hallon, riven choklad, rostade hasselnötter och vaniljglass. Fantastiskt gott! Även lokalen är trevlig med en varm och rustik känsla. Vi kanske hade föredragit en matpizza då det var vårt första stopp men det var ändå svårt att klaga på något så gott. Vi har inte varit här förut men vad vi förstår så är alla deras pizzor veganska vilket inte är så vanligt i lilla Karlstad.

Nästa stopp var pĂĄ Hörnet. De hade till skillnad frĂĄn de flesta verkligen tänkt till bĂĄde när det gäller mat och administration. Det gjorde att allt flöt pĂĄ smidigt bĂĄde när det kommer till bordplacering och servering. De hade dessutom tillagat en lite mer avancerad rätt med örtbakad oxfilĂ©, rödvinsreduktion, rödbetspurĂ© samt en potatis och kantarellterrine. Helt klart det godaste pĂĄ hela turen. Vi valde vinet de rekommenderade, en Valpolicella Ripasso, som främst var ett “socialt” vin vilket gjorde att det kanske passade bättre före än till maten.

Nästa stopp var Oliveriet. Det finns många italienska restauranger i Sverige men de flesta av dem är en sorts svensk anpassning vilket brukar resultera i massa grädde och överkokt pasta. Oliveriet å andra sidan har lyckats skapa en liten kvarterskrog som är precis som de är i Italien. Enkel avskalad inredning, hetsiga italienska diskussioner och det viktigaste av allt, en passion för råvarorna samt mathantverket.

Utöver utmärkt mat sĂĄ har de även en liten delikatessbutik, gelato, vinprovningar, temamiddagar och mycket annat. De har även en restaurang i Kristinehamn och vi var för en tid sedan pĂĄ ett event där. Det var en riktig höjdare dĂĄ det blev en “vinresa” där de inte bara pratade om vin utan även mat och kultur.

Som ni säkert redan förstått så är det här en av våra favoriter i Karlstad vilket gjorde att vi var lite överraskade att de inte serverade någon av sina paradrätter. De bjöd på en linssoppa med pancetta, alltså den italienska motsvarigheten till ärtsoppa med fläsk. Även om rätten i sig var enkel så gjorde ägarna det ändå intressant genom att berätta hur det i Italien är tradition att äta denna rätt under nyårsnatten då den sägs ge lycka och välgång under det kommande året. Det är för övrigt en sak vi gillar med Oliveriet, de tar sig tid att prata med gästerna vilket gör att man alltid känner sig välkommen.

Vi kan ocksĂĄ konstatera att det är som med allt i Italien; Ă„ven om vi i Sverige har en liknande mattradition med mycket “bonnamat” sĂĄ har vi en makalös förmĂĄga att neutralisera allt som rĂĄkar smaka nĂĄgot. När vi har vickning med Bullens Pilsnerkorv i trista korvbröd sĂĄ har italienarna en soppa som visserligen är enkel men gjord pĂĄ utmärkta rĂĄvaror vilket ändĂĄ gör den smakrik.

Nästa stopp var Vin & Deli eller rättare sagt, det var meningen att det skulle ha varit nästa stopp men då den lilla restaurangen var proppfull så gick vi vidare. På sommarhalvåret hade det säkert inte varit något problem men att vänta fyrtio minuter i den bistra vinterkylan var inte aktuellt.

Försök nummer två var dock betydligt mer lyckat då vi kunde vänta inomhus. Stället har rätt dämpad belysning vilket i kombination med de mörka möblerna och träslagen ger en exklusiv men samtidigt mysig känsla. Jag läste för en tid sedan att Karlstad inte har någon vinbar men jag skulle säga att det här nog är det närmaste man kommer. Vi har varit här några gånger förut och en av sakerna som verkligen sticker ut är ägarens vilja att alla skall ha det bra.

Maten var en charkbricka med välsmakande delikatesser frĂĄn sydligare breddgrader. Brickan kanske ser stor ut pĂĄ bilden men det var i själva verket nĂĄgra smĂĄ munsbitar snarare än ett skrovmĂĄl. Till maten fick vi ett utmärkt vin i form av …

När Taco Bar först kom till stan var vi lite överraskade att de hade så goda soft tacos trots att de är lite mer av en snabbmatskedja. Av någon outgrundlig anledning så lyfte de inte fram detta utan bjöd i stället på en sjukt tråkig och smaklös hård taco som 7-Eleven hade kunnat göra godare. Vi dränkte våra sorger med en riktigt god drink vilket ändå gjorde stoppet lyckat. Varför deppa när man har det så trevligt?

Sista stoppet blev på Frost. Restaurangen har funnits länge och har väl genom året alltid varit bra. Den kanske inte har så mycket som ger den karaktär eller personlighet men samtidigt har vi väl aldrig varit missnöjda när vi varit där. Skall man sammanfatta det så kanske det blir, bra men lite tråkigt.

Som ni ser på bilden hade de inte lagt så mycket jobb på presentation och tyvärr så hade nog rätten stått på värmning hela dagen vilket gjorde köttet lite segt och tråkigt. Vår gissning är att både personalen och maten var lite piggare i början av dagen då alla inblandade såg lite medtagna ut.

Ă„ven om det nu var tjugo minusgrader sĂĄ var det en strĂĄlande vacker vinterdag. Det var nog tur att sĂĄ var fallet dĂĄ det pĂĄ den här typen av event hade varit svĂĄrt att släpa med sig mer kläder. Vad det gäller själva upplevelsen sĂĄ hade vi en riktigt trevlig eftermiddag. Det var väl nĂĄgra toppar och dalar samt kanske lite kaos men pĂĄ det hela taget var vi mycket nöjda. Vi kanske lĂĄter lite kritiska i vĂĄrt omdöme men frĂĄgan är om det inte till största delen handlar om att den här arrangören är ganska ny pĂĄ marknaden. När de blivit lite varma i kläderna sĂĄ kommer säkert Matmilen hĂĄlla minst lika hög kvalitet som övriga arrangörer. Fast en sĂĄ kall vinterdag som denna sĂĄ kan nog ingen vara varm i kläderna…

VĂĄr upplevelse
7/10

VĂĄr roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish