På båt längs Lake Pichola där palatsen ligger på rad

City Palace, Lake Palace, Jag Mandir och till sist en något annorlunda dans.

Udaipur är med sitt behändiga format en ypperlig stad att strosa runt i. Efter att ha varit fullständigt beroende av Ubers och rickshaws i Mumbai och Jaipur kändes det otroligt skönt att få använda apostlahästarna igen. Under de fyra dagar vi hade i City of Lakes hann vi med massor. I detta inlägg ska jag berätta om några palats och en spännande dansföreställning. Mellan varven fick vi även till några goda matupplevelser och lite shopping som du kan läsa om här. Missa inte heller våra inlägg om Mumbai och Jaipur.

Mitt inne i stan på en höjd med utsikt över Lake Pichola ligger det maffiga City Palace. Man kan säkert spendera en hel dag här men vi försökte vara lite effektiva och hyrde en egen guide som visade oss alla intressanta delar av palatset och berättade dess historia. Palatsets äldsta delar byggdes under mitten av 1500-talet medan nybyggen och ombyggnationer gjordes ända in på 1900-talet, palatset är därför verkligen en mix av stilar. Den gemensamma nämnaren får dock vara färg och utsmyckningar, detta oavsett tidsepok. Precis som andra palats vi besökte i Jaipur så är det även här en sinnrik blandning av vacker arkitektur och smarta lösningar för att reglera temperaturen både kalla och varma dagar. Det finns också spegelsalonger vars syfte var att reflektera så mycket ljus som möjligt under mörka kvällar. Att sedan vissa tak- och väggmålningar var målade så att de endast skimrade från kungens håll, medan de såg betydligt dassigare ut från folkets håll kan man ju ha åsikter om. Men det är ändå häftigt att det går.

När du ändå är uppe vid palatset, missa då inte Crystal Palace och dess fantastiska kristallutställning. För den bilintresserade finns även ett bilmuseum med maharadjornas gamla bilar.

Udaipur är känt för sina miniatyrmålningar och i varje gathörn finner du lokala konstnärer som sitter och målar med ansiktet tätt, tätt mot tavlan. Dessa konstverk är otroligt detaljerade. Nedan ser ni till exempel ett motiv med en man till häst. Tavlan är ungefär stor som en A4 men när man zoomar så mycket som går med mobilen så kan man se varje hårstrå i hästens man och även i mannens skägg. Dessa detaljer målas med en pensel som bara har ett enda strå. Riktigt imponerande att se.


Strax nedanför City Palace ligger bryggan där båten till Jag Mandir avgår. Det är en vacker tur längs vattnet där du bland annat passerar Lake Palace, ett palats helt i vit marmor som ser ut att flyta på vattnet. Palatset inrymmer numera hotell Taj Lake Palace som tyvärr var fullbokat när vi letade hotell. Men vad gjorde det när vi hittade fantastiska Bloom Boutique istället. Läs mer om Bloom här.

Målet för båtturen var Jag Mandir, även detta ett palats mitt ute i Lake Pichola men öppet för allmänheten. Här finns en liten park, en restaurang och en stor öppen yta där det brukar arrangeras bröllop lite då och då. Bröllop är förresten något indierna är riktiga hejare på. Vi såg (och hörde) mängder med bröllop under våra dagar i Udaipur. Bruden kommer smyckad och klädd i vackra tyger, och brudgummen kommer ridandes på en häst. Allt ackompanjerat av ett enormt följe som sjunger och spelar. Vår chaufför som tog oss med på en utflykt utanför stan berättade att det kom 2000 gäster på hans dotters bröllop. Då fick vi ändå känslan av att det inte var ett särskilt stort bröllop. Jisses, jag tror inte ens att jag skulle kunna få ihop till 2000 bekanta om jag så försökte.

Kvällens event blev en uppvisning i traditionell indisk folkdans. Här var det verkligen så långt ifrån hambo och knätofsar som man kan komma.

Det var kvinnor i vackra klänningar med eldfat på huvudet, det var krigarscener där dansarna plockade glödande kol med munnen. Kvällen avslutades med en kvinna som inte bara dansade med 12 krukor balanserandes på huvudet. Hon dansade även barfota på krossat glas. En helkväll alltså.

Vi kan konstatera att det finns mycket att se och göra i denna mysiga men livliga lilla stad. Under fyra dagar hann vi se mycket av vad staden hade att erbjuda. Med hjälp utav otroligt trevliga och hjälpsamma människor som tipsade och visade oss vad man inte fick missa så var Udaipur definitivt resans höjdpunkt.

Vår upplevelse
8.5/10

Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en

sv_SESwedish