Wedevågs herrgård, en pärla i Bergslagen

Stället där det inte råder brist på vare sig spöken eller kristallkronor.

Vi ramlade på detta fantastiska ställe lite av en slump. Vi hade planerat en helg i Stockholm och ville hitta på något trevligt på vägen hem. Vi kollade på Google Maps och blicken hamnade då på det lilla samhället Vedevåg och Wedevågs herrgård. Herrgården hade fått strålande recensioner så vi bestämde oss för att ge den en chans. Det visade sig vara en riktig höjdare.

Wedevågs herrgård är en liten pärla mitt i Bergslagen strax utanför Lindesberg. Herrgården har anor från så långt tillbaka som 1500-talet då Wedevågs bruk etablerades. Nuvarande herrgård byggdes någon gång i mitten av 1700-talet men har byggts om och renoverats i omgångar sedan dess. Sedan ett par år tillbaka har familjen Maglić tagit över gården och de har verkligen förvandlat herrgården till en magisk plats. Kanske får de även hjälp av Tekla som spökar om nätterna. Tekla var brukets sista disponentfru och levde här fram till sin död 1914. Hon styrde herrgården med järnhand och vägrade ta till sig de moderniteter som installerades i huset. Ville hon ha tag i tjänstefolket använde hon inte den moderna klockan på väggen. Istället slog hon sin käpp hårt i golvet och det sägs att man än idag kan höra dunken från käppen om nätterna. För att hålla Tekla nöjd har hon sin ständiga plats dukad vid högsätet i matsalen. Platsen är dukad med matsedeln från dotterns bröllop vid förra sekelskiftet.

Herrgården är varsamt renoverad och rummen är vackra och personligt inredda. På bilden längst upp ser ni vårt fina rum och resten av herrgården går i samma stil, här har man inte sparat på vare sig guld eller kristallkronor. Här och var finner man kuriosa från herrgårdens historia som nuvarande ägare har samlat på sig. Nyligen fick de ett par hundra tallrikar som hittats nere på bruket. Då tallrikarna hade herrgårdens emblem på kändes det självklart att dessa skulle återbördas.

Vi checkade in redan på eftermiddagen och passade på att se oss omkring en stund före middagen. Herrgården är inte så stor men har ett antal salonger och ett bibliotek där du kan ta en drink eller varför inte spela biljard eller ett sällskapsspel. Vill du istället komma ut i friska luften kan du köra ett träningspass i utegymmet eller ta ett bad i bubbelpoolen. Något för alla helt enkelt.

På slaget 18 gick vi in i matsalen, hungriga och redo för supé. Matsalen var vackert dukad och vi fick plats vid långbordet där det även var dukat för Tekla. Vi blev uppmanade att uppmärksamma disponentfrun med en skål lite då och då så det gjorde vi naturligtvis. Vi ville ju inte att hon skulle spöka för oss. 🙂

Till middag serverades en trerätters supé med tillhörande vinpaket. Vi inledde med en mustig pumpasoppa som värmde gott en kall vinterkväll. Till huvudrätt serverades hjortfilé med potatispuré och en sås med kantareller. Höjdpunkten för en chokladälskare som mig var chokladfondanten med crème fraiche.

Efter en god natts sömn ostörda av Teklas eventuella spökande var det dags för nästa höjdpunkt, frukosten. Vi hade läst om att herrgården vunnit pris i en internationell tävling, Petit Déjeuner Gourmand, för sin frukost. Det lät ju väldigt lovande. I vanliga fall uppskattar jag en bra frukostbuffé där man kan plocka av lite allt möjligt. Nackdelen är väl att det kan bli lite stressigt. Här serverades frukosten istället vid bordet, men jag saknade absolut ingenting. Allt var vackert uppdukat och kaffet serverades i en fin silverkanna. Precis när vi ätit klart av det goda brödet och alla pålägg dök det upp ett fat med nygräddade croissanter. Det var en mysig frukost i lugn och harmonisk miljö och jag saknade inte springet vid buffébordet.

Efter denna prisbelönta frukost kunde vi konstatera att denna lilla pärla som vi ramlade på mest av en slump verkligen var ett lyckokast. Wedevågs herrgård är en plats med extra allt när det kommer till guld, sammet och kristallkronor men de har samtidigt lyckats skapa en harmonisk atmosfär. Det personliga välkomnandet och den vänliga servicen gör att du mår som en kung.

Vår upplevelse
8.5/10
sv_SESwedish