Amsterdam, norra Europas Venedig?

En precis lagom stor weekendstad på behändigt avstånd.

När ska man åka till Amsterdam om inte över påsk när tulpanerna blommar och vårsolen börjar titta fram? Nåja, vårsolen lyste mestadels med sin frånvaro men tulpanerna var i full blom och Rendahls hade packat regnjackorna. I detta inlägg gör vi allt som turister gör i stan, förundras över krokiga hus, käkar ost och åker kanalbåt. Vill du läsa om när vi besökte den vackra parken Keukenhof kan du läsa här och tror du att det kulinariska Amsterdam enbart kan prestera bitterballen och frites så kan du läsa om när vi besökte michelinkrogen de Silveren Spiegel här.

Nej, det är inte fotografen som är krokig, däremot är husen krokiga

Rosalia’s Menagerie

Vi ägnar alltid lite extra tid ĂĄt att leta upp ett trevligt boende och vi försöker ocksĂĄ hĂĄlla oss ifrĂĄn de stora hotellkedjorna. Visst är det smidigt med kedjor, man vet vad man fĂĄr och det finns alltid rabatter pĂĄ Ica, Coop eller hotellens egna lojalitetsprogram. Det är dock lite trist och dĂĄ riskerar man dessutom att missa pärlor som den här, Rosalia’s Menagerie. Det är egentligen en liten supermysig cocktailbar som serverar ypperliga drinkar men som ocksĂĄ har nĂĄgra rum. Det var därför självklart att börja vĂĄr ankomst till Amsterdam med en drink.

Efter välkomstdrinken balanserade vi de smala trapporna upp till vĂĄrt rum. Observera därför ordet “drink” i singular, fler bör du inte ta första kvällen i denna stad om du inte vill riskera att bryta nacken i de smala och branta trapporna som mer är som stegar upp till de övre vĂĄningarna av husen. Jisses, ortoped mĂĄste vara ett lukrativt yrke i stan, nĂĄgon ska väl ta hand om alla turisters snedtramp.

Nåväl, vi lyckades att ta oss både upp och ner för trapporna flera gånger och vi stormtrivdes på Rosalias. Trots att hotellet ligger ovanpå en bar mitt i gamla stan så är här förvånansvärt lugnt, vi valde i och för sig ett rum med fönster inåt gården även om de rummen var något mindre än de som vette utåt gatan.

På morgonen bjöds vi på en fantastisk god frukost med yoghurt, hemgjord granola, frukt och croissanter. En egen kock stod också redo att servera oss allt vi kunde önska i frukostväg.

House of Rituals

Amsterdams spa-märke nummer ett är Rituals och naturligtvis finns det en flagship store här. Tre vĂĄningar med kräm, Henrik jublade kanske inte, men följde snällt med när jag ville in i butiken och botanisera. I butiken finns inte bara kräm utan de har även spa och en sĂĄ kallad Mind Oasis, ett slags “Sinnenas oas” där man kan boka diverse behandlingar som genom en mix av innovation och urgamla visdomar pĂĄstĂĄs kunna hjälpa dig att stressa ner i vardagen. Flummigt sĂĄ det förslĂĄr alltsĂĄ, men rätt kul ändĂĄ. Nedan ser ni även en bild pĂĄ när jag testar ett hjul som ska snurra fram nĂĄgon slags visdom ĂĄt mig. Tror att alla kan se hur min ryggtavla utstrĂĄlar en viss skepsis inför detta hjul. 🙂

Skeptisk eller ej, naturligtvis kom vi ut ur butiken, en stor påse med spa-produkter rikare och en slant fattigare. Hade vi haft mer tid i stan hade det absolut varit ett alternativ att ta en behandling eller äta lunch i deras asiatiska restaurang som såg mycket trevlig ut. Nu drog vi istället vidare mot nästa turistgrej, kanalbåten.

KanalbĂĄt

Det är väl i det närmaste ett mĂĄste att ĂĄka en kanaltur när du är i Amsterdam. Det finns mängder med företag som erbjuder turer av alla de slag, vanlig kanaltur, “boat and booze”, “boat and cheese” och sĂĄ vidare. Vi valde en vanlig tur med företaget Flagship som hade rätt fina bĂĄtar. TvĂĄ guider var med pĂĄ bĂĄten och de turades om att berätta lite spännande fakta och trevliga anekdoter om de olika kanalhusen vi passerade längs vägen. Bland annat fick vi veta att fastighetsskatten en gĂĄng i tiden baserats pĂĄ husens bredd, därav att de är sĂĄ smala. Ni ser en bild pĂĄ Amsterdams smalaste hus ovan, nästan dolt bakom en lyktstolpe. Kanalerna är ocksĂĄ fulla med husbĂĄtar, vissa knappt sjödugliga, men ändĂĄ löjligt dyra de fĂĄ gĂĄnger de är ute pĂĄ marknaden. Turen tog allt som allt en timme och man fick en bra översikt över staden. Vi passerade ocksĂĄ Amsterdams enda svängda kanalhus som visade sig vara ett museum sĂĄ vi bestämde oss för att gĂĄ dit nästföljande dag.

Huis Bartolotti

Man förväntar sig kanske att finna ett hus med namnet Bartolotti i Italien men storyn bakom detta namn är tydligen att köpmannen som skulle ärva sin rika släkting var tvungen att ta namnet Bartolotti enligt ett villkor i testamentet. Ett enkelt val kan man anta när man ser detta vackra rokokoslott som idag är ett museum. För att vara ett gammalt hus så är det i det närmaste ett interaktivt museum, du får öppna de små luckorna i skåpen, dansa på salsgolven och du bjuds på kaffe i köket.

Huis Bartolotti ägs av en stiftelse som har tagit sig an ett 80-tal hus runt om i Nederländerna för att bevara och visa upp dem för omvärlden. Stiftelsen har verkligen gjort ett fantastiskt jobb med att visa upp det gamla huset. Vi ägnade någon dryg timme åt att gå runt och lyssna till berättelser om husets historia och om de köpmän som hade bott där. Klart värt ett besök!

Ostprovning pĂĄ Old Amsterdam

Har man gott om tid ska man naturligtvis bege sig ut på landsbygden eller leta upp en farmers market för att äta inhemska produkter. Den tiden hade dock inte vi och jag hade läst någonstans innan vi åkte att även de kommersiella och turistiga ostbutikerna som Amsterdam kryllar av hade bra ost. Vi får väl prova tänkte vi och gick in på Old Amsterdam Cheese Store. Vi missade precis dagens sista provning men måste ha sett synnerligen ostsugna ut för vi fick en egen provning sist på dagen. Så trevligt att få en ostexpert alldeles för sig själv som lotsade oss genom mängder med ost och som till och med lyckades lura i Henrik lite getost, något som han annars verkligen inte gillar. Oklart om det var de välfyllda glasen med matchande vin eller den därpå följande whiskyn som gjorde det. 🙂 För övrigt är tydligen whisky och vällagrad Gouda en ypperlig kombo, i alla fall om man inte som jag, blir lätt grön i ansiktet bara av doften av whisky.

Anne Franks hus

Något som vi tyvärr inte hann med denna tur till Amsterdam var Anne Franks bostad. Det är väl ingen som missat denna historia som vi alla fick läsa om i skolan. Vi hade dock underskattat vilken enorm turistmagnet detta är och därför inte bokat biljetter långt i förväg. Biljetterna släpps på museets webb en gång i veckan för de kommande sex veckorna och då gäller det att vara snabb med att boka sitt inträde. Vi tog dock en promenad förbi bostaden och det angränsande museet för att ta ett par bilder.

Efter ett par fantastiska dagar i Amsterdam var det nu dags att bege sig hemåt igen. Vi kommer definitivt att återvända hit och till resten av Nederländerna igen. Trots att vi hade fullspäckade dagar så hann vi inte med riktigt allt vi ville göra, och denna stad har så mycket mer att erbjuda än bara coffee shops och Red Light District, något som Amsterdam kanske annars är mest känt för. Vårt tips är att skippa den sunkiga exploateringen av andra människor och istället uppleva allt vackert och härligt som Amsterdam har att erbjuda. Ät gott, drick gott och njut i denna mysiga lilla storstad.

På kvällspromenad genom Vondelpark
VĂĄr upplevelse
8.5/10
sv_SESwedish