Under våra dagar i Jaipur försökte vi hinna med att se så många palats och tempel som möjligt, men det är verkligen inte enkelt i denna stad som bokstavligen är knökfull av intressanta platser. I tidigare inlägg kan ni läsa om när vi flög luftballong över staden och vill ni läsa lite mer allmänt om Jaipur och vad vi tyckte om staden kan ni titta här. Är du nyfiken på Mumbai kan du läsa mer här.
Ett tips när ni besöker sevärdheter i Indien är att alltid boka en egen guide. De flesta sevärdheter har guider som är statligt anställda och dessa är kunniga och mycket prisvärda. Är man inte en hejare på Indisk historia är det bra att ha någon med sig för att få förklarat saker och ting. Informationsskyltar lyser ofta med sin frånvaro. Passa dig dock för skojarguiderna som brukar stå precis utanför sevärdheterna, dessa är dyra och dåliga. De statliga guiderna har officiella id-kort runt halsen och är därför lätta att känna igen.
Vindarnas palats eller Hawa Mahal som det egentligen heter finner du mitt inne i gamla stan. Den fem våningar höga byggnaden med sitt säregna utseende går inte att missa och är en välkänd del av Jaipurs stadsbild. Palatset byggdes 1799 som ett sommarpalats för maharadjan och hans familj. Sitt namn har det fått från det sinnrika system med fönster och gluggar som lät en sval bris passera genom slottet under de varma sommarmånaderna. En del av palatset var endast till för kvinnorna, drottningarna. Det påstods att deras skönhet var så hänförande att krig startats för deras skull. För att bibehålla freden var det alltså bäst att hålla dem utom synhåll för vanligt folk, men drottningarna kunde i alla fall ägna dagarna åt att titta ut på stadens liv genom de små gluggarna. Drottningarna var alltid klädda i färgglada dräkter som var smyckade med guld och ädla stenar. Detta gjorde kläderna så tunga att de hade svårt att gå de fem våningarna i palatset. Lösningen blev inte att lätta på de tunga kläderna utan eunucker togs in för att rulla drottningarna i rullstolar våning för våning. Därav kan man kanske säga att palatset var tillgänglighetsanpassat redan då. Eftersom inga män förutom kungen fick umgås med drottningarna extraknäckte eunuckerna även som livvakter i denna del av palatset.
Hawa Mahal är vidare sammankopplat med observatoriet Jantar Mantar och City Palace. Tanken var att kungafamiljen skulle kunna gå mellan dessa utan att behöva ge sig ut. Än idag huserar kungafamiljen i en del av City Palace och när kungen är hemma vajar förutom den indiska flaggan även en extra flagga som är lite mindre, ungefär en fjärdedel så stor. Det sägs att Maharaja Sawai Man Singh II, Jaipurs grundare var en fjärdedel smartare än sina undersåtar och att hans närvaro i staden därför skulle manifesteras av denna flagga.
Drygt en mil utanför Jaipur ligger Rajasthans tidigare huvudstad Amber och där hittar du slottet Amber Palace. Amber uttalas egentligen Amer och stavas ibland med, och ibland utan B. Vidare verkar begreppen Amber Palace och Amber Fort användas synonymt. Innan vi åkte läste vi att man var tvungen att antingen ta en jeep eller en elefanttur upp för backen till palatset. Skeptisk som jag är till djur på turistattraktioner så valde vi att ta oss med en Uber till parkeringen vid palatset. Härifrån var det visserligen en backe upp, men ingen som helst fara att gå på egna ben. Vill man sedan åka ner till Amber för att shoppa mattor, textilier, smycken och annat konsthantverk kan man ta en jeep ner.
Amber Palace började byggas 1592 med diverse till- och utbyggnationer som gjordes under de kommande 150 åren fram tills att Jaipur blev den nya huvudstaden i Rajasthan. Exteriören är mer fortliknade och byggd av röd sandsten medan palatset innanför murarna är byggd i vit marmor. Precis som i Vindarnas palats har man här använt sinnrika konstruktioner för att få svalka de varma dagarna, eller för att bevara värme de få dagar om året som här är kyligt.
Även denna gång anlitade vi en guide som visade oss runt palatset och berättade om dess fantastiska historia. Han visade oss även vägen ner till Amber och det är inte helt otroligt att han fick lite provision för varje turist han lyckade lura ner. I så fall hade han en bra dag.
Hela turen till Amber Palace tog ungefär en halvdag, men då räknar jag även med shoppingen, palatset kan man nog klara av på ett par timmar. Vi valde dock att även stanna till kvällningen för att se deras fasadshow. Så snart det börjar mörkna har de en häftig show som lyser upp hela palatsväggen och där palatsets historia berättas. Föreställningen ges först på engelska och en timme senare på hindi.
Under våra dagar i Jaipur hann vi inte riktigt med alla platser som vi hade tänkt besöka, men som en vis man sa en gång, ”man hinner det man hinner”. Vi fick i alla fall en positiv bild av staden även om den i mitt tycke kanske var något för stor och kaosartad. En anledning till att planerna sinkades något var just trafikkaoset och att det därför tog lång tid att ta sig även en kort sträcka. Det som vi gärna hade sett men som vi inte fick tid till är bland annat Nahargarh Fort som ligger strax utanför stan, Birla Temple, ett tempel helt i vit marmor samt Gaitore, Memorials of the kings. Det får dock bli en annan resa, nu bär det av till Udaipur, Asiens Venedig. I Udaipur bodde vi på ett riktigt spännande hotell som du kan läsa mer om här. Vill du se mer av palats och tempel eller kanske se en tiger föreslår jag att du klickar här.