Vår roadtrip till Norge

Glada i hågen drog vi iväg på vår premiärtur med husbilen. Då vi hann med ganska många stopp under Norgeresan, valde vi att göra en sammanfattning här. Kartan är interaktiv så ni kan klicka på den för att komma vidare till de enskilda inläggen. Det finns också länkar i text nedan.

Morokulien

Vi tog vägen över Charlottenberg och då är det obligatoriskt med ett stopp i Morokulien. Denna lilla landplätt var faktiskt en fristående stat under en vecka.

Läs mer här.

Gjøvik – Furuseth Gård

Strax söder om Gjøvik hittade vi ställplatsen vid Furuseth gård. Det är en riktigt läskig grusväg ner till gården och den vackra ställplatsen vid sjön Mjøsa, men väl värt det.

Läs mer här.

Lillehammer

Lillehammer är kanske mest känt för OS, eller OL (olympiske leker) på norsk, men det finns även mycket annat att se. Många gamla fina trähus, ett häftigt konstmuseum, en mysig shoppinggata och så förstås allt som byggdes upp för OS som t.ex. OS-byn.

Läs mer här.

Rondane Haukliseter Fjellhotell

Hotelllet ligger mitt i Rondane nationalpark vilket ger tillgång till en mängd vandringsleder. Det är också ett lite ovanligt fjäll då det finns ängar med betande djur som traskar runt och njuter av livet på hög höjd.

Läs mer här.

Snøhetta Viewpoint

Nästa stopp blev Snøhetta i Dovrefjell. Den kända bergstoppen är den högsta utanför Jotunheimen och verkligen vacker att beskåda.

Läs mer här.

Trondheim

Staden är från 900-talet men har genom åren raserats av en osedvanlig mängd stadsbränder varför endast delar av den gamla bebyggelsen finns kvar, främst i området Bakklandet som härstammar från 17- och 1800-talen.

Läs mer här.

Lade Bobilparkering

När vi besökte Trondheim var min målbild att vi skulle sitta utanför bilen och ta ett glas rosé i solen innan vi promenerade ner till stan för en god middag. Riktigt så blev det inte.

Läs mer här.

Kristiansund

Detta är en riktig sommarstad som kanske inte visade sin bästa sida denna kalla junidag men det var i alla fall uppehåll så vi kunde strosa runt lite. Vi upplevde staden som något sömnig men här finns verkligen något för alla om man tar sig tiden att titta runt.

Läs mer här.

Atlanterhavsvegen

En av Norges mest kända vyer måste väl vara den över Atlanterhavsvegen. Den mäktiga bågformade bron har figurerat i ett flertal filmer, bland annat en av Bond-filmerna.

Läs mer här.

Campingplatz Skogly

Skogly är en riktigt liten pärla med vacker utsikt och fina platser. Du kan boka stuga, tälta eller ställa upp en husbil.

Läs mer här.

Geiranger

Vägen ner till Geiranger är ökänd för att vara slingring och full av turistbussar så stresspåslaget är på max för de allra flesta som kör här. Stressad eller ej så bör man ändå ta många stopp på vägen till Geiranger. Det är verkligen vackert och sen några år tillbaka har de även försett sträckan med massa flådiga rastplatser som tillför ett extra värde.

Läs mer här.

Vinje Camping

Vi hade egentligen tänkt övernatta på Geiranger Camping, men det var mer eller mindre bara en stor parkeringsplats vilket gjorde att vi åkte vidare upp på andra sidan, mot Vinje Camping. Det här var något helt annat, en supermysig camping fördelad på ett antal etage och med fantastisk utsikt över hela fjorden.

Läs mer här.

Krossbu Turisthytte

Vill du ha en plats mitt på fjället kan du bege dig till Krossbu Turisthytte som ligger i Bøverdalen mitt i vackra Sognefjell. Turisthytten ligger 1267 meter över havet och har förutom hotellet plats för såväl husbil, husvagn som tält.

Läs mer här.

Sognefjell

Vi körde längs med vackra Sognefjell. Först är landskapet grönt och frodigt men ju längre upp man kommer desto mer karg blir miljön. Det finns också en hel del sjöar och andra vattendrag vilket ytterligare förhöjer naturupplevelsen.

Läs mer här.

Amlasanden Fjordcamping

En dryg mil från Sogndal hittar du den vackra Amlasanden Fjordcamping.

Läs mer här.

Hardangervidda

Vi var inte så värst imponerade av Hardangervidda. Det är ju lite av en norsk nationalklenod men vi kände nog att det mest var mil efter mil av samma sak.

Läs mer här.

Myklatun Camping

I Øvre Eidfjord, strax norr om Hardangervidda hittar du den mysiga campingen Myklatun. Det är en något enklare camping men den är vacker belägen vid en sjö och om du har tur kan du få en av de finaste platserna precis vid vattnet.

Läs mer om det här.

Eidfjord

Om du som mäklare skall förklara vad ett vackert läge är så borde det här vara den bästa definitionen. Jag brast helt spontant ut: Hit måste vi flytta!

Läs mer om det här.

Voss

Staden ligger naturskönt vid en liten sjö och är omgiven av berg. Man kan med fördel ta den lilla linbanan upp på en av topparna för att få en fin vy av området.

Läs mer om det här.

Bergen

Bergen är en riktig sommarstad och kanske mest känd för sin hamnpromenad, Bryggen, med de vackra gamla trähusen som ni ser ovan. Husen finns på Unescos värdsarvslista och har anor från Hansatiden även om de flesta husen inte är i originalskick.

Läs mer här.

Bergenshallen Bobilparkering

Trots att vi var i Bergen tidigt var det redan fullt och vi fick ställa oss i kaoset på parkeringen bredvid den mer ordnade parkeringen. Här var det knökfullt med husbilar och alla stod packade som sillar, säkerhetsavstånd var inte att tala om.

Läs mer här.

Haugesund

Vi strosade vidare ner på hamnpromenaden som säkerligen är mer livlig under soliga dagar. Nu var här nästan lite öde men vi fick i alla fall se en oljeplattform som stod inne i hamnen. Spännande att se dessa giganter på så nära håll.

Läs mer här.

Stavanger

Stavanger med sina färgglada hus och vackra läge är hittills vår favoritstad i Norge. Ingen av oss har varit här förut och vi tyckte båda staden var superfin.

Läs mer här.

Ølberg Camping

Då Ølberg Camping är en del av ett friluftsområde finns det gott om saker att hitta på. Förutom att bada kan du hyra kanoter, vandra eller besöka några av de friluftscenter som finns i närområdet.

Läs mer här.

Sogndalstrand

Det förefaller som tiden har stått still här och bortsett från lite ledningar och trottoarpratare så kunde det lika gärna ha varit juli 1824. Allt var otroligt välskött här och man kan nog tänka sig att det är ganska hårda regler för vad man får och inte får göra med sin fastighet.

Läs mer här.

Flekkefjord

Under femton- och sextonhundratalet gjordes en hel del affärer med Nederländerna och många holländare valde därför att bosätta sig i staden. Det blev till sist ett “Dutch Quarter” som än idag är ett välbevarat område med massa vackra trähus.

Läs mer här.

Flekkefjord Bobilcamp

Jag har i tidigare inlägg kritiserat ställplatser som ligger i anslutning till städer. De är oftast sunkiga och underdimensionerade. Här har vi raka motsatsen.

Läs mer här.

Kristiansand

När Henrik berättade om denna mysiga sommarstad och att vi absolut måste åka hit var jag rätt svårövertalad, jag hade ju en helt annan bild. Som jag har omvärderat Kristiansand, det är verkligen en jättefin stad!

Läs mer här.

Sjøterassen

Vill du bo i en småbåtshamn är detta ställplatsen för dig. Du bor precis i anslutning till bryggan och kan i lugn och ro spana på båtarna och lyssna på sjöfåglarna.

Läs mer här.

Tills sist…

Vilken fantastisk resa det blev. Precis innan vi skulle åka så tvekade vi då både vägarna och vädret var lite avskräckande, speciellt för två husbilsnybörjare. Vi var även lite osäkra på om vi skulle klara två veckor i det begränsade utrymmet då vi inte var vana vid det. Det är dock en himla tur att vi kom i väg då detta blev en av våra mest lyckade resor. Norge är verkligen ett otroligt vackert land och jag är helt övertygad att vi kommer att åka tillbaka många gånger.

Vår upplevelse
9.5/10
sv_SESwedish